nandoonline concert photography
nandoonline concert photographyvisitors: 781393
admin

Nemesea
Jul 02. 2009, P3
press fullscreen button inside the slideshow for full screen

Nemesea in surround sound

Het lot bracht me op de tweede dag van juli helemaal naar het noorden, naar de P3 in Purmerend, waar de Groningse band Nemesea twee dagen achter elkaar optrad. Het werd vooraf gegaan door het nieuws dat het een quadrafonisch optreden zou worden met een spectaculaire lichtshow. Bovendien zou het de plaats worden waar opnames gemaakt gingen worden voor een live DVD album.

Na een tropisch warme donderdag middag werd de relatieve verkoeling van de concertzaal opgezocht waar een voorwoord werd gegeven door Djuri, een student die afstudeert op het surround project en een korte technische uitleg en demonstratie gaf van de mogelijkheden. De term omnisurround werd al snel gebezigd. Daarna was het de beurt aan Nemesea.

Tot menig grote verbazing bleek zangeres Manda haar lange lange rode haren ingeruild te hebben voor een zilvergrijs kort kapsel, dat na enkele nummers volledig onthuld werd toen ze haar capuchon afwierp. Gehuld in een smetteloos wit pakje, dat elke mogelijke link met gothic op een wankelen zette, bracht ze samen met de band voor een halfvolle zaal de nummers van hun recente album ‘In Control’ ten gehore. De band is onlangs versterkt door een vijfde lid; de toetsenist Lasse Dellbrugge die voorheen bij Orphanage speelde.

Nemesea klinkt zoals het op CD klinkt. Mandy heeft een mooie stem, als een engeltje, en zingt goed. Gelukkig zingt ze niet het hoge stemmetje dat op hun debuut CD ‘Mana’ voorbij komt. De set wordt geopend met het titelnummer ‘In Control’, gevolgd door het sterke ‘No More’. Ondanks de afwezigheid van Jake Kongaika van Cubworld moet het duet ‘The Way I Feel’ gespeeld worden waarbij Kongaika vervangen wordt door videobeelden. Het ziet er vermakelijk uit als iedereen, inclusief de band, naar het scherm staart wanneer het beeld van Kongaika zijn regels ten gehore brengt, alsof hij daar werkelijk via live beelden aanwezig is. Niets in minder waar; het lijkt bijna een soundmix show. Manda is enthousiast en probeert het publiek mee te krijgen wat bij tijd en wijle ook wel lukt, maar met een halfvolle zaal niet erg overtuigend overkomt.

De lichtshow valt mij tegen. Er zijn veel lichten, maar afgezien van een enkel moment met een laser blijft het spectaculaire waarover geroepen is achterwege. Ook de quadrafonische ervaring die beloofd is, bljkt niet erg aanwezig. Misschien dan achter in de zaal het duidelijker aanwezig is.

Even grijpt Nemesea terug naar de meer gothic georiënteerde nummers ‘Lucifer’ en ‘Angel in the Dark’ van het eerste album. De rest van de set klinkt veel toegankelijker, met hier en daar een moment rust in de vorm van een solo partijen van bas, gitaar en drum. Ook Dellbrugge krijgt een moment om zijn kunsten op keyboard ten gehore te brengen.

Vreemd genoeg brengt Nemesea ‘No Good’ van The Prodigy als toegift, dat hoewel opzwepend, op een of andere manier een wrange nasmaak aan een aangenaam optreden geeft.

Ik heb geen film camera’s gezien, dus een DVD zal er wel niet van komen. In ieder geval niet van deze avond in de P3. Manda was in ieder geval apetrots op het optreden. Dat stak ze ’s avonds niet onder stoelen of banken. Mooi toch?

InformationLine up

Nemesea

Jul 02. 2009
P3, Purmerend
www.flickr.com/nandoonline

http://www.nemesea.com
 

All available shows of Nemesea:

Jul 01. 2011Effenaar
Jul 02. 2009P3

Nemesea

back to previous page


 

All pictures are copyrighted and may not be published without permission.For use please contact Nando Harmsen by filling out the form on the contact page.


Agenda