nandoonline concert photography
nandoonline concert photographyvisitors: 858181
admin

Clan of Xymox
Feb 26. 2011, Tivoli de Helling
press fullscreen button inside the slideshow for full screen

Clan of Xymox – krachtig optreden in Tivoli

In 2009 zag het negende volwaardige album van Clan of Xymox ‘In Love We Trust’ het daglicht. Met dit album plaatste de band van Ronny Moorings zich wederom als toonaangevende gothic new wave band op de kaart.

De tour die volgde bracht Clan of Xymox door heel Europa, Brooklyn New York en natuurlijk Tivoli tijdens het Summer Darkness Festival. Nu staan ze wederom in Tivoli met in het vooruitzicht het nieuw album ‘Darkest Hour’ dat in mei dit jaar zal uitkomen.

De aftrap van de avond wordt genomen door Fertile Reality. Dit kwartet begon in 1994 met een mix van muziek die geďnspireerd was door Swansen Hawkind. Al snel ging het de richting in van een post-punk new wave band met nummers die terug te voeren zijn naar Joy Division en Wire.

Zanger en frontman Paul Broekhuizen is een bijzondere verschijning op het podium. Zijn statische, of beter gezegd houterige voorkomen, heeft zijn charmes. De nummers zijn ingetogen maar weten het publiek te boeien.

Onlangs speelden ze samen met Consumer Junk, een nevenproject van NG-Pro frontman Gerwin van Ruiswijk, in de 013 Batcave. Tijdens het optreden hier in Tivoli, op een volwaardig podium, komt de band beter uit de verf en kan met recht een welgemeend applaus van het publiek in ontvangst nemen.

Wanneer Clan of Xymox hun plaats op het podium in neemt is de Helling erg vol. Zoals verwacht wordt het optreden geopend met ‘Stranger’ dat nog uit de begintijd van de band stamt. Met dit nummer wordt de toon gezet voor een optreden dat tegelijkertijd ingetogen als krachtig is.

De band heeft er zin in, dat duidelijk uit het humeur van de bandleden blijkt. Hoe donker en zwart de muziek ook is; de aangename vriendelijkheid op het podium tempert dit gevoel. Toch klinkt de stem van Moorings heerlijk donker zoals we dat van hem kennen.

Het gemak waarmee hij de nummers ten gehore brengt laat de lange podium ervaring zien die hij met Clan of Xymox geniet. De set blijkt een gevarieerde greep uit de geschiedenis van de band te zijn.

We worden getrakteerd op ‘Hail Mary’ (2009), ‘Farewell’ (2003), ‘Jasmine and Roses’ (1999), ‘This World’ (1997), en de zeer geslaagde cover ‘Heroes’ van David Bowie. Helaas krijgen we geen nummers van hun nieuwe album ‘Darkest Hour’ te horen. Zowel zaal als band geniet van de avond. Ronny Moorings weet van geen ophouden.

Nadat de band zich even een moment heeft teruggetrokken komen ze terug voor niet alleen een toegift maar voor een complete nieuwe set nummers die ons verder terug in de tijd brengt tot aan de wortels, het begin van Clan of Xymox in de jaren tachtig met onder andere ‘Louise’ (1986), ‘Muscovite M (1986) en ‘A Day’ (1985).

Aan alles komt een eind. Na ruim anderhalf uur spelen verlaat de band het podium met een meer dan geslaagd optreden achter de rug. Clan of Xymox heeft wederom laten zien dat ze niet alleen een van de oudste new wave bands zijn die Nederland rijk is, maar zeker een van de meest succesvolle.

Setlist
Stranger
Love Got Lost
In Love We Trust
Jasmine And Roses
Hail Mary
This World
Emily
Out Of The Rain
Heroes
Farewell
There’s No Tomorrow
Back Door
Louise
Cry In The Wind
A Day
Innocent
Muscovite M
Michelle
Weak In My Knees
Calling You Out
Craving
Obsession

InformationLine up

Clan of Xymox

Feb 26. 2011
Tivoli de Helling, Utrecht
www.flickr.com/nandoonline
review (extern)

http://www.clanofxymox.com
 

All available shows of Clan of Xymox:

Mar 07. 2015VOLT
Jul 27. 2013Tivoli de Helling
Feb 26. 2011Tivoli de Helling
Aug 14. 2010Tivoli Oude Gracht
Aug 09. 2008Tivoli Oude Gracht

Clan of Xymox

Fertile Reality

back to previous page


 

All pictures are copyrighted and may not be published without permission.For use please contact Nando Harmsen by filling out the form on the contact page.


Agenda