nandoonline concert photography
nandoonline concert photographyvisitors: 893915
admin

Anneke van Giersbergen
Mar 01. 2012, Effenaar
press fullscreen button inside the slideshow for full screen

Stevig optreden Anneke van Giersbergen met behoud van karakter

Sinds haar vertrek bij de Gathering heeft de succesvolle solo carrière van Anneke van Giersbergen voor flink wat naamsverwarring gezorgd. Nu, na vijf jaar, is de stap eindelijk genomen en heeft ze naam Agua de Annique gelaten voor wat die is. Onder haar eigen vertrouwde naam is in januari het album ‘Everything is Changing’ uitgekomen, direct gevolgd door een tour in het Nederlandse clubcircuit waarna ze medio 2012 de rest van Europa aandoet. Op 1 maart speelt ze voor een volledig uitverkochte Effenaar.

Het halfuurvoorafje wordt verzorgd door Paper Fox, een éénvrouwsavontuur van Rein De Paepe uit België dat op het podium bijgestaan wordt door twee mannen op drums, viool en keyboard. Het is een luchtige ratjetoe van experimentele muziek, voorzien van een hoop elektronische bliebjes en knisperende geluiden. Het applaus dat ze krijgen lijkt eerder een vorm van beleefdheid. Het publiek, dat ten slotte toch voor Anneke van Giersbergen komt weet niet goed raad met Paper Fox. Rein De Paepe weet dit ook. Maar ze is blij dat ze mag profiteren van dit uitverkochte optreden om haar werk te laten horen.

Wie de voorafgaande jaren Agua de Annique gezien heeft – of moet ik Anneke van Giersbergen zeggen? – herkent alleen levenspartner Rob Snijders achter de drums als overgebleven lid van haar voormalige begeleiding. De rest van de band heeft een volledig nieuwe bezetting gekregen. Annelies Kuijsters op keyboard, die al eerder op gelegenheid meespeelde, en bassist Joost van Haaren zijn gestolen van Krezip, zoals Anneke gekscherend tijdens de introductie van de band zegt.

Het nieuwe album van Anneke van Giersbergen is anders dan het voorafgaande werk. De luchtige popinvloeden zijn verdwenen en het gevoel dat ‘Everything is Changing’ brengt wordt als donker en winters omschreven: een terugkeer naar de rock met een vleugje metalsound. Van een gegarandeerd succesvolle radio single moet de Brabantse zangeres het niet hebben: daar staat radio luisterend Nederland niet voldoende voor open. De optredens zijn echter een groot succes wat natuurlijk zeker te maken heeft met haar open en vriendelijke karakter op het podium. Ze weet keer op keer een fijne en intieme sfeer te creëen door haar innemend persoonlijkheid. Het succes bij De Wereld Draait Door en het uit Facebook voortgevloeide project Lorrainville heeft een nieuwe schare jonge fans opgeleverd die minder bekend zijn met haar tijd bij de Gathering. Dat is overduidelijk. Hoewel de toon van het optreden wat steviger is dan voorheen blijft het karakteristieke stemgeluid behouden.

Ze opent de avond met ‘Feel Alive’ en speelt vrijwel het hele nieuwe album in willekeurige volgorde. Alleen het nummer ‘I Wake Up’ ontbreekt deze avond. Daarvoor in de plaats neemt Anneke een paar uitstapjes naar het verleden met de bekende nummers ‘Beautiful One’ en ‘Witnesses’. Opvallend is dat ze met het nummer ‘Saturnine’ ook terug grijpt naar haar tijd bij de Gathering, iets wat ze in de afgelopen jaren niet eerder gedaan heeft. Het ligt ook helemaal in lijn met het nieuwe album dat minder poppy klinkt als de andere albums. In tegenstelling tot dat eerdere solowerk heeft dit optreden ook meer variatie in de songs. Soms iel en fragiel (‘Circles’), waarbij weer eens duidelijk wordt hoe goed bij stem ze is, en soms steviger (‘Slow me Down’). Tussen de nummer door maakt ze grapjes, trekt grimassen en zegt even hallo tegen haar ouders op het balkon die helemaal uit het zuiden van Europa over zijn gekomen. Het blijkt een optreden voor het thuisfront te zijn want haar thuisbasis de Rips is ook goed vertegenwoordigd.

De zaal is gevuld met een rustig publiek dat welliswaar aan haar voeten hangt maar niet uitblinkt in enthousiasme. Zowel jong en oud heeft heel wat aansporing nodig om van zich te laten horen. Misschien dat om die reden niet gewacht wordt met een toegift. De band is nog maar nèt achter de coulissen verdwenen of ze komen het podium alweer op. Vier nummers volgen waaronder ‘Hyperdrive’en tot slot ‘Witnesses’ dat een spontaan maar kortstondig gejuich van herkenbaarheid tot gevolg heeft. Daarmee sluit Anneke van Giersbergen een erg succesvol optreden af.

InformationLine up

Anneke van Giersbergen

Mar 01. 2012
Effenaar, Eindhoven
www.flickr.com/nandoonline
review (extern)

http://www.annekevangiersbergen.com
 

All available shows of Anneke van Giersbergen:

Feb 07. 2014Nieuwe Nor
Mar 01. 2012Effenaar
Feb 26. 2010Perron 55
Nov 15. 2009Effenaar
May 16. 2009Bosuil
Oct 17. 2008Effenaar

Anneke van Giersbergen

Paper Fox

back to previous page


 

All pictures are copyrighted and may not be published without permission.For use please contact Nando Harmsen by filling out the form on the contact page.


Agenda