nandoonline concert photography
nandoonline concert photographyvisitors: 893918
admin

Apoptygma Berzerk
Aug 09. 2008, Tivoli Oude Gracht
press fullscreen button inside the slideshow for full screen

Summer Darkness 2008

Summer Darkness is een groots vijfdaags festival in het centrum van Utrecht dat inmiddels voor de zesde keer wordt georganiseerd. Het staat helemaal in het teken van de underground met gothic als hoofdthema. Wegens tijdgebrek was ik alleen in de gelegenheid om op zaterdag te gaan kijken.

Er is bijzonder veel te doen, te zien en te luisteren. De keuze was echter al snel gemaakt toen ik de naam Faun op het programma zag staat.

Faun unplugged, een optreden voor een klein publiek van 250 man in de Leeuwenbergh kerk. De belangstelling was groot, de ruimte beperkt. De indruk dat het een uniek en intiem optreden zou worden was snel gemaakt. Het publiek zat op stoelen, met de eerste rij gereserveerd voor familie en vrienden. Het was geen verassing Steve Sic en Jenny van Omnia daar aan te treffen.

Het optreden was nu zonder de electronische geluiden van Niel Mitra, die nu achter de mengtafel een plaatsje had gevonden. Echt unplugged kan het niet genoemd worden met al die snoeren op het podium. Rüdiger Maul blijft er zo nu en dan achter haken en Oliver meldt gekscherend dat de middeleeuwers daarmee nooit rekening hadden gehouden toen ze schoenen maakte , en Rüdiger mag zijn schoeisel even tonen.

Z oals altijd deed Oliver het woord, met grapjes en nu een uitgebreide uitleg over de herkomst van de Carmina Burana. Veel liederen van dit populaire werk uit de middeleeuwen kwamen aan bod, speciaal op verzoek van de organisatie, zo vertelt Oliver. Natuurlijk in een bewerking en afwerking zoals we van Faun gewend zijn.

Het publiek luistert in ontspannen stilte naar het optreden en geeft tenslotte tot twee maal toe een staande ovatie. De leden van Faun amuseerden zich ook goed en Oliver kondigde aan dat er wellicht een accoustische toernee aankomt, in de loop van het komende jaar. “Dus mocht iemand nog een kennis hebben met een kerk waar we kunnen spelen,” grapt Oliver. “ Laat het ons dan weten.”

Op naar Tivoli, waar Clan of Xymox zijn opwachting maakte. Deze band speelt na al die jaren nog steeds de originele gothic wave muziek, en zo ziet frontman Ronny Moorings er ook uit: een reïncarnatie van Robert Smith van the Cure en Ian McCulloch van Echo & the Bunnyman, of is het andersom? Dansbare ritmes, een zwingend publiek, een rokerig podium en een lichtshow brengt het herinnneringen aan vroeger naar boven. Een mengeling van oude nummers, waarvan de oudste teruggaan tot hun oorsprong in 1984 (‘Moscovite Musquito’) via ‘Louise’ en ‘Out Of The Rain’ tot het meer recente ‘Farewell’ en ‘Weak in My Knees.’ De set eindigt met het prachtige ‘One Day’, het nummer waarmee ik Clan Of Xymox heb leren kennen. De strakke tijdsplanning van Summer Darkness laat uiteindelijk nog een toegift van een drietal nummers toe. Met ‘Not Enough’ sluit Ronny Moorings en band een heerlijk optreden af waarbij ik we weer even in de jaren tachtig waande en zeer zeker not enough had.

Na een hoognodig en pitoresk avondmaal aan de Oude Gracht was het de beurt aan Apoptygma Berzerk. Deze band was me, afgezien van de naam, redelijk onbekend. Opgericht door Stephan Groth in 1991 draait de band dus al geruime tijd mee in het circuit. Hun laatste werk stamt uit 2006, een dubbel CD met covers van bekende artiesten zoals Rolling Stones, Velvet Underground en Kim Wilde.

Dat de band een flinke schare fans heeft was al snel duidelijk; ze werden onthaalt door een juichend publiek dat luidkeels het voorbij komende reportoir wist mee te zingen. Stephan Groth bespeelt het publiek terwijl de ijzige Angel als een geheimzinnige duistere engel zijn gitaarspel speelt.

InformationLine up

Summer Darkness 2008

Apoptygma Berzerk

Aug 09. 2008
Tivoli Oude Gracht, Utrecht
www.flickr.com/nandoonline

http://www.apoptygmaberzerk.de
 

All available shows of Apoptygma Berzerk:

Jul 28. 2013Tivoli Oude Gracht
Aug 09. 2008Tivoli Oude Gracht

Faun

Clan of Xymox

Apoptygma Berzerk

Vive La Fête

back to previous page


 

All pictures are copyrighted and may not be published without permission.For use please contact Nando Harmsen by filling out the form on the contact page.


Agenda